4/25/2007

L´inici de la perdua de les nostres llibertats


Dia 25 d´Abril de 1707, avui fa 300 anys es va iniciar la perdua de les nostres llibertats, en la Batalla d´Almansa, les tropes de Felip V derrotaren les de l´arxiduc Carles d´Austria, cosa que comportarà que Castella ocupi el Regne de València per dret de conquesta, perdent així el Regne de València tots els furs concedits fin a la data i l´implantació dels Decrets de Nova Planta.
La victòria a Almansa significà la consolidació del domini d´Espanya pels Borbons. A partir de llavors, només Catalunya i les Illes continuarien fidels a l´Archiduc Carles, fins que els anglesos i el propi archiduc es vàren desinteressar del conflicte, firmant el Tractat d´Utrech el 1713. La guerra s´allargaria fins el 1715 amb la rendició de les Pitiüses.
Finalitzada la guerra, el monarca empendre una profunda reforma administrativa de l´Estat de caracter centralista, com el Decret de Nova Planta de la Corona d´Aragó al 1716, pel qual dissolía les principals institucions i reduïa al mínim la seva autonomia.
Us recomano que visiteu l'especial Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança.

1 comment:

Anonymous said...

Josep Mª, m'ha agradat molt trobar-me amb el teu blog de casualitat. M'he l'he estat mirant gairebé tot i t'he de felicitar per la feina feta i la teva fusta d'escriptor.
Ja et pots creure que a partir d'ara me'l miraré ben sovint, fins aviat.
Susana.